Aanbod

PraktijkruimtePraktijkruimte

Ervaringen van cliënten:

Bepaalde muziek helpt me om te ontladen. De tranen die er alsmaar zaten kunnen dan eindelijk  stromen. Het lucht op. Het geeft ontspanning, rust en ik voel me minder eenzaam.

Er was lef voor nodig om me te openen in de muziek, om de ander toe te durven laten. Ik had geen muziekachtergrond en kon me er dus niet achter verschuilen.

Afhankelijk van de hulpvraag en doelen wordt er met combinaties van luisteren en zelf spelen/ zingen gewerkt.

Werken met luisteren

Dat muziek je stemming en je gevoel beïnvloedt, kan vrijwel elk mens ondervinden. Alleen wat bepaalde muziek met iemand doet, is heel subjectief. Muziek kan bepaalde herinneringen terughalen. Muziek kan associaties oproepen. Je kunt je eigen gevoel herkennen in een muziekstuk. Muziek kan helpen  ontladen: de tranen die er alsmaar zaten, kunnen eindelijk stromen en dat kan opluchting geven. Muziek kan ontspannen of juist energie geven.

Muziek vertelt iets over wie jij in wezen bent: muziek kan immers alleen een gevoelige snaar in jou raken als er bij jou ook iets van binnen mee trilt. Samen luisteren naar jouw muziek en aansluitend erover praten kan helpen om ruimte te leren maken voor jezelf en wat je voelt, kan helpen om jezelf beter te leren kennen, kan helpen om te stoppen met piekeren en te leren ontspannen.

Werken met muziekinstrumenten en stem

Spelen en zingen kan bevrijdend werken en energie geven maar ook spannend zijn. Je komt jezelf tegen tijdens het spelen, zowel je unieke kwaliteiten als ook je remmende patronen. Dat is belangrijk om verder te komen maar ook lastig en spannend. Wat je tegen kunt komen, zijn bijvoorbeeld je perfectionisme en de hoge eisen die je aan jezelf stelt waardoor je nieuwe dingen bij voorbaat de kop indrukt. Of je kunt de moeite tegenkomen die je hebt om ruimte in te nemen en van je te laten horen. Je kunt je neiging tegenkomen om een stoere buitenkant te willen laten zien en niet je kwetsbare binnenkant. De manieren hoe jij met anderen communiceert, wordt op een directe manier ervaarbaar tijdens het spelen. Mooi is dat je vervolgens ook uit kunt proberen hoe het voelt en wat er gebeurt als je dingen verandert. Dan ‘ruik’ je direct of dat wel of niet de goede richting voor je is.

Muzikaliteit en muzikale ervaring is van geen enkel belang voor het effect van muziektherapie.

Zelfhulp met muziek

Bij deze training leer je systematisch hoe je met behulp van eigen en door de therapeute aangereikte muziek je stemming positief kunt beïnvloeden.

Je ervaart dat muziek je kan helpen om ook op hectische dagen een eiland voor jezelf te scheppen zodat je je eigen behoeftes kunt onderkennen en beter voor jezelf kunt zorgen.

Deze cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten.

Hij kan zowel individueel als ook in een groep (3 à 6 deelnemers) gegeven worden.