Muziektherapie

Cliënten over muziektherapie:

Naar muziek luisteren en daarbij voelen met je hart brengt je dichter bij jezelf.

Ik dacht eerst dat je muzikaal moest zijn om aan deze therapie iets te hebben maar dat bleek helemaal niet het geval. Ik heb snel gemerkt hoezeer ik mezelf tegen kwam in het spelen en dat het dezelfde dingen zijn waar ik in het dagelijks leven ook over struikel.

Het specifieke van muziek

Muziek raakt ons gevoel en beïnvloedt onze stemming voordat ons denken dit kan beïnvloeden of verhinderen: muziek kan ons verdrietig, boos of blij maken.
We kunnen onze gevoelens in een muziekstuk herkennen en ons begrepen en een stukje minder eenzaam voelen.
We kunnen onze emoties uitdrukken in muziek en communiceren.
We kunnen troost in muziek vinden.
We kunnen ons terugtrekken op onszelf en ontspannen met behulp van muziek.
Muziek is heel persoonlijk en zegt daardoor iets over iemand: het raakt een specifieke gevoelige snaar  bij hem- haar  en niet automatisch bij een ander.
Bepaalde muziekstukken zijn verbonden met bepaalde gebeurtenissen en- of levensfases. Muziek kan die herinneringen weer naar boven halen.

Van deze eigenschappen maakt de muziektherapie systematisch gebruik.

Waarom werkt muziektherapie

Het kan gebeuren dat een muziekstuk ons emotioneert zonder dat we weten waarom. Dit komt omdat muziek een directe werking op ons gevoelsleven heeft en in eerste instantie ons verstand omzeilt. Wel kunnen we vervolgens proberen om met ons bewustzijn te snappen wat er van binnen gebeurde.
Aangezien veel problemen ontstaan doordat iemand vanuit het hoofd leeft en te weinig aandacht aan het ervaren en voelen schenkt, biedt muziek binnen de therapie een ideale ingang om hieraan te werken.

Een andere reden voor de werking van muziektherapie ligt in het feit dat er een directe parallel ligt tussen hoe iemand zich tijdens het muziekmaken gedraagt en hoe in het dagelijks leven. Iemand die zichzelf geen ruimte gunt, zal dat tijdens het spelen ook niet doen. Een controle freak zal zich niet over kunnen geven aan de muziek enz. Het mooie is dat je in de muziektherapie goed kunt oefenen en ervaren wat er gebeurt als je dingen op een andere manier doet.
Onder Aanbod  kun je lezen hoe er met luisteren en zelf spelen/ zingen gewerkt wordt.