Aanmelding en intake

Je hebt geen verwijzing van de huisarts of een andere hulpverlener nodig om je bij de muziektherapie aan te melden. Ben je nog niet zeker of muziektherapie de juiste keuze voor je is, vraag dan gerust een kosteloos informatiegesprek aan!

 
 

Behandeldoelen en evaluatiemomenten

Bi de eerste afspraak vindt een intakegesprek plaats om een goed beeld te krijgen van jou en je problematiek. Vervolgens worden in samenspraak met jou de behandeldoelen gekozen en prioriteiten gezet.

Tussentijds worden evaluatiemomenten afgesproken om de juiste richting van het therapieproces te waarborgen.

 

Individueel of groep

Meestal wordt muziektherapie individueel aangeboden. Bij het aanbod ‘Trommelen tegen Piekeren’ en ‘Zelfhulp met jouw muziek’ bestaat bij voldoende aanmeldingen de mogelijkheid voor groepstherapie. De cursus ‘Voluit Leven’ wordt bij voorkeur in groepsverband aangeboden. De groepsgrootte varieert tussen 4 en 6 deelnemers.

 

Problemen die ik niet kan behandelen

Het kan voorkomen dat er een problematiek is die om expertise vraagt die ik niet in huis heb of die in een andere behandelsetting thuis hoort, zoals

  • psychotische klachten

  • ernstige depressie

  • verslavingsproblemen

  • ernstige  persoonlijkheidsproblematiek

  • ernstige agressieproblematiek of delict gedrag

 
Hildegard-047-2.jpg
 

Samenwerking met andere disciplines

Ik heb een goede samenwerking met een groep vrij gevestigde psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Zij vragen mij in behandeltrajecten van de specialistische GGZ (SGGZ) als medebehandelaar erbij. Andersom betrek ik af en toe een van hen bij een behandeling als een cliënt naast muziektherapie nog iets anders nodig heeft (zoals bijv. EMDR).

 

Wachtlijst

De wachttijden kunnen wisselend zijn. Ik probeer een kennismakingsgesprek uiterlijk twee weken na de aanmelding in te plannen zodat je snel te weten komt of muziektherapie aansluit bij je hulpvraag en of je het met mij ziet zitten. Hoe lang de wachttijd na het kennismakingsgesprek duurt kan ik op moment van aanmelding aangeven.

 

Duur van de therapie

Afhankelijk van de hulpvraag bestaat een therapietraject gemiddeld uit 5 tot 20 sessies. De frequentie van de afspraken is in het begin vaak wekelijks en later tweewekelijks.

Een individuele sessie duurt 50 minuten, een groepssessie 60 minuten en een relatietherapie sessie 75 minuten.