Hoe muziek helpt

In muziek kun je zonder woorden uitdrukken wat er van binnen leeft. Als er nog geen woorden zijn of als woorden juist toedekken waar het eigenlijk om gaat, kan muziektherapie een helpende ingang bieden. 

Muziek kan je diep van binnen raken en je helpen om jezelf te leren kennen en te  begrijpen. Muziek kan je in de flow brengen en je vanuit vertrouwen in plaats vanuit controle laten spelen en leven. 

 

Muziek en emotie(regulatie)

Veel mensen vinden het eng om gevoelens toe te laten. Ze zijn bang dat ze zich nog rotter gaan voelen. Muziek helpt ons om de verbinding met ons gevoel te leggen. We horen muziek en voelen direct de uitwerking ervan: tranen of blijdschap bijv. de ratio kan dit niet tegenhouden of beïnvloeden. Deze eigenschap maakt onze ervaringen met muziek zo puur. Het kan je helpen om helderheid te krijgen over wat je eigenlijk voelt en over wat de gevoelens je te vertellen hebben. Je gevoelens in een muziekstuk herkennen, kan maken dat je je begrepen en minder eenzaam voelt. Je gevoelens uitdrukken in muziek kan bevrijdend werken. 

 

Muziek en contact met anderen

Tijdens het muziekmaken heb je contact zonder woorden. Hoe iemand speelt is een heldere spiegel voor hoe zijn/haar contact met anderen eruit ziet. Iemand die zichzelf geen ruimte gunt, zal dat tijdens het spelen ook niet doen. Een controle freak zal zich niet over kunnen geven aan de muziek. Iemand die slechte ervaringen met conflicten heeft, zal zo onopvallend mogelijk willen spelen enz. Het mooie is dat je in de muziektherapie niet alleen dit patroon op heldere wijze gespiegeld krijgt maar dat je ook kunt oefenen en ervaren wat er gebeurt als je dingen op een andere manier doet.

 

“Ik ben iemand bij wie de bovenkamer alsmaar aan het werk is. Spelen en luisteren haalt me weg uit het alsmaar denken en brengt me eindelijk weer naar mijn gevoel.”

— Rob, 40 jaar

 
muziektherapie-groningen
 

Concreet werken in het hier-en-nu

Muziektherapie is een vorm van ervaringsgerichte psychotherapie. Het ervaren en voelen tijdens het luisteren en spelen staat centraal; het is het uitgangspunt van de gesprekken. Dit werken in het hier-en-nu maakt de werkwijze en het leren concreet. Je kunt tot verassende oplossingen komen die je hoofd niet had kunnen verzinnen.

In muziektherapie gaat het om verwerking, verandering, acceptatie of persoonlijke ontwikkeling. Het verleden wordt bij de therapie alleen betrokken als het zinvol is met betrekking tot de behandeldoelen.   

 

Moet ik muzikaal zijn?

Om van de muziektherapie te kunnen profiteren is het niet nodig muzikaal te zijn of een instrument te bespelen. Muziek wordt zo ingezet dat muzikale vaardigheden niet bepalend zijn.